Skip Navigation LinksAnnouncements
Tüm Duyurular

Yabancı Uyruklu (DÖSAP) Ders Bazlı Özel Sözleşmeli Akademik Personel İçin Uyulması Gereken Kurallar ve Koşullar

Yayınlanma Tarihi: 9 Şubat 2018, Cuma

Öğrenci Çalışma İzni (Yeni Kayıt)

1. Geçerli öğrenci muhacereti olması (ör: 30/09/2016 – 30/09/2017) (Bilgi:Öğrenci İşleri Müdürlüğü)
  2. Öğrenci belgesi
  3. Pasaport süresinin geçerli olması
     İlgili Kişi Tarafından Yapılması Gerekenler
  1. Öğrenci mezun olduğu tarih itibarı ile öğrenci çalışma izni ve öğrenci muhacereti sonlanır. İşveren tarafından çalıma dairesine 21 gün içerisinde duruş işlemi gerçekleştirilir.
  2. Öğrenci mezun olduğu zaman onaylı diploması ile birlikte Lefkoşa İçişleri Bakanlığından öğrenci muhaceretinin iptalini ve çalışma izin merkezinden öğrenci çalışma izninin iptalini yaptırmak zorundadır.
  3. Eğer öğrenci mezuniyet tarihinden önce diplomasını almadan yurtdışına çıkış yapar ve adaya öğrenci muhaceret tarihi sonlanmadan dönerse, havaalanında mezun olduğunu geçici mezuniyet belgesi ibraz edip adaya turist vizesi ile giriş yapması gerekmektedir.
  4. Mezuniyet tarihinden itibaren en geç 2 ayı doldurmadan yurt dışına çıkış yapmak zorundadır.

Öğrenci Çalışma İzni (Eski Kayıt)

1. Öğrencinin ders programı, geçerli öğrenci izninin olması, öğrenci belgesi ve geçerli pasaportu ile birlikte Personel İşleri Müdürlüğüne göreve başlamadan önce başvuru yapması gerekir.
  2. Öğrenciye çalışma dairesinden alınan istihdam talep formundaki göreve başlama tarihi itibarı ile sözleşme hazırlanır ve öğrenci çalışma izni alınır.
  3. Öğrenci dönem sonu görevinden ayrılır ise Öğrenci Çalışma İznini, Personel İşleri Müdürlüğü'nden alacağı duruş formu ile Lefkoşa Çalışma İzin Merkezinden iptal etmekle yükümlüdür.
  4. Öğrenciler mezuniyeti durumunda diploma tarihi ile tüm muhaceret işlemlerini sonlandırmak zorundadırlar.

Öğrenci Çalışma İzni Uzatma İşlemleri İçin Yapılması Gerekenler
  1. Öğrenci belgesi, geçerli öğrenci izni ve pasaport ile birlikte Personel İşleri Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
  2. Yabancı uyruklu öğrenci çalışma izni uzatma başvuru formu düzenlenir ve öğrenci izni süresi kadar öğrenci çalışma izni uzatılır.
    Ör: 30/09/16 – 30/09/2017 öğrenci izni
           30/09/16 – 30/09/2017 öğrenci çalışma izni
  3. Eğer öğrenci, öğrenci izni ve öğrenci çalışma izin süresi bitmeden mezun olursa tüm bu izinleri sonlandırmakla yükümlüdür.
  4. Doktora öğrencilerinin dersleri bitince, bekleme safasında yani yayın, süresinde öğrenciliği düşer ve bunun sonrasında NORMAL ÇALIŞMA İZNİ  alacak olan kişiler, öğrenci izni sona ermeden yurt dışına çıkıp öğrenci izin süresi bittikten sonra adaya girmek zorundadır.
    Giriş-Çıkış yapmaz ise cezaya girer.
    Ör: 30/09/2017 öğrenci izninin son günü eğer mezun olmamış ve yayın bekleme aşamasında olursa öğrenci izni ve öğrenci belgesi alamadığından çıkış-giriş yapmak zorundadır, öğrenci muhacereti sona erdikten sonra çıkış yaparsa cezaya girer.
    Yabancı öğrenciler diplomalarını aldıkları tarihde öğrenci muhaceretlerini iptal etmek zorundadırlar aksi halde;
    Ör: 26/07/2017 tarihinde mezun oldu, geçerli öğrenci izni 30/09/2017, öğrenci iznini iptal etmez ve 30/09/2017 tarihinden önce adadan çıkış ve 30/09/2017 tarihinden önce adaya giriş yapar ise kendisine süresiz vize verilir fakat süresiz vize ile çalıştırılamaz, 30/09/2017 tarihine kadar düzeltme yapılabilir aksihalde 01/10/2017 tarihinde cezalı duruma düşer ve geriye dönük vize düzeltme işlemi yapılamaz.

Yabancı Uyruklu (DÖSAP) Ders Bazlı Özel Sözleşmeli Akademik Personel Genel Durum
     Yabancı uyruklu DÖSAP personele yıllık sözleşme yapılır. Yaz okulunda görev almayan yabancı uyruklu DÖSAP personel dönem sonu Personel İşleri Müdürlüğü'nden işten ayrılma bildirgesini alıp  Lefkoşa Çalışma İzin Merkezi'nden çalışma izinini, yurt dışına çıkış yapmadan önce iptal etmek zorundadır. Aksi halde adaya geri döndükleri zaman polis muhaceret geçerli izin gördüğünden dolayı normal vize verecektir. Bu durum yeniden çalışma izni alımında sorun yaratmaktadır.
    Ör: 05/10/16 – 05/10/17  1 yıllık çalışma izni alındı yaz okulu yok 15/07/17 duruş verildi ve çalışma izni iptal edilmedi.
    26/09/17 yeniden görev verildiği takdirde çalışma izni iptal edilmediğinden dolayı bir önceki çalışma izni ile çakışır ve işlem yapılamaz.

**Not**: Dönem bittikten sonra yaz okulunda görev almayan ve çalışma iznini iptal etmeden acil çıkış yapması gereken yabancı uyruklu DÖSAP personel adaya tekrar giriş yapacağı zaman, çalışma izninin geçerli olmadığını muhaceret polis memuruna bildirip adaya turist vizesi ile giriş yapmak zorundadır. Aksi halde yeni çalışma izni alınamaz.

Sonuç

1. Öğrencilerin mezuniyet tarihinde izinlerinin iptalini yapmaları koşuldur.
  2. Dönem sonu veya daha önce ayrılmaya karar veren yabancı çalışanlar, çalışma izinlerini yurt dışına çıkış yapmadan önce Lefkoşa Çalışma İzin Merkezi'nden iptal ettirmek zorundadır, böylece adaya tekrar girişte turist vizesi alabilirler, aksi halde tekrar çalışma izni alamazlar.
  3. İhtiyaç olması halinde ilgili yasalara http://csgb.gov.ct.tr/ ve http://hr.emu.edu.tr/tr/ilgili-kktc-yasalari adresinden erişilebilir.
  4. İkamet İzni için ilgili yasa http://muhaceret.gov.ct.tr/Anasayfa.aspx